İnşaat Yapı Denetimi

İnşaat yapı denetimi, Türkiye’nin deprem bölgesinde bir ülke olması ve önceki yıllarda Türkiye’de depreme dayanıklı olmayan çok sayıda bina yapılmasının sonrasında ortaya çıkan bir iş dalıdır. İnşaat yapı denetimi sektöründe çalışan kişiler basitçe, yapılan binaları denetleyen ve usule uygun yapılıp yapılmadığını kontrol eden kişilerdir. Bu iş dalının bina yapımlarında eksik malzeme kullanımını engelleyici bir rolü olduğu, herkesin güvenle evlerinde oturmasını sağlayan bir iş dalı olduğunu söyleyebiliriz. İnşaat yapı denetimi iş dalı sayesinde günümüzde inşa edilen tüm binalar denetlenmekte ve sağlamlıkları tescillenmektedir. İnşaat yapı denetim firmalarında binaların denetimini yapan ve binalara yeterlilik belgesi veren de deneyimli inşaat mühendisleridir.

İnşaat Yapı Denetimi Nedir?

İnşaat yapı denetimi yeni inşa edilen tüm binaları denetleyen bir iş dalıdır. Bir bina ister ihale usulü ile ister serbest girişim şeklinde inşa edilsin, çevre bakanlığının yetkilendirdiği inşaat yapı denetim firmalarının kontrolünden geçmek zorundadır. Bu firmalar yapılmakta olan binaları sadece bittikten sonra değil, düzenli olarak inşaatın her aşamasında denetlerler. Bu denetlemeler oldukça düzenli şekilde gerçekleşene denetlemelerdir ve binaların yapımında kullanılan malzemelerden, binanın yapımına ilişkin kullanılan yöntemlere kadar pek çok kriteri denetlerler. Fakat inşaat yapı denetim firmalarının en çok denetlediği şeyin binaların sağlamlığı olduğunu söyleyebiliriz.

İnşaat yapı denetim firmaları ve denetleme kanunu yaklaşık on yıl kadar önce ortaya çıkmıştır ve amacı bir anlamda kişilerin güvenliğini sağlamaktır. İnşaat yapı denetimi sayesinde yeni yapılan binaların güvenliği, sağlamlığı ve usule uygun yapılıp yapılmadığı denetlenir. İnşaat yapı denetimi ile devlet binaları türünde yeni yapılan anayasa mahkemeleri, belediye binaları, karakollar, vatandaş hizmet binaları gibi binalar ile, apartman tarzı ve müstakil tarzda binaların yapım süreçleri de denetlenmektedir. Satış amacıyla yapılan tüm binaların inşaat yapı denetim kontrolünden geçmesi gerekir.

İnşaat Yapı Denetim Neden Gereklidir?

Geçmişte inşaat yapı denetim firmalarının olmaması nedeniyle çok sayıda dayanıksız bina yapılmıştır. Binalarda elde edilen karın arttırılması için bazı mütahitler dayanıksız ve eksik malzeme ile bina inşa etmişler ve kişilerin hayatlarını tehlikeye atmışlardır. Daha önceki yıllarda yapılan binaların denetimsizliğinden dolayı ülkemiz büyük acılar ve kayıplar yaşamıştır.

Depremler ve diğer doğa olaylarının ne zaman gerçekleşeceğini kimse bilmemektedir. Fakat bilim adamları Türkiye’de yakın tarihte tekrardan deprem gerçekleşeceği konusunda hem fikirdirler. Hal böyle olunca, Türkiye’deki binaların sadece sağlam olması değil, deprem gibi etkilere de dayanıklı olması gerekmektedir. İnşaat yapı denetim firmaları bu nedenle yeni yapılan binaları hem sağlamlık hem de depreme dayanıklılık konusunda denetlemektedirler.

İnşaat sektöründe geçmişte çok karşılaşılan bir diğer sorunda binaların yapımında bazı temel yanlışların yapılmasıydı. Bir binanın pencerelerinin apartman boşluğuna bakması, bina içerisindeki odaların, kapıların, balkonların, tuvaletlerin şekillerinde sorun olması gibi problemler oldukça yaygındı. İnşaat yapı denetimin bu türden sorunlara da çözüm bulduğunu söyleyebiliriz. Yapı denetiminde çalışan inşaat mühendisleri, inşaat alanları ziyaret ettiklerinde böylesi bir sorunla karşılaşmaları durumunda, firmayı uyarabilmekte eğer hala sorun düzeltilmiyorsa yapı denetimin sürecinin başarısız geçtiğini rapor edebilmektedir. Eğer bir firma ve inşa ettiği bina bu kontörlü geçemiyorsa bu durumda firmaların sorumluluklarını yerine getirip, gerekli düzeltmeleri yapmaları gerekiyor. Bu açıdan inşaat yapı denetim sektörünün inşaat sektöründe büyük yaptırımları olduğunu söyleyebiliriz.

İnşaat Yapı Denetimi Nasıl Yapılır?

İnşaat yapı denetimi, yapı denetim firmalarının inşaat firmalarının yapmakta olduğu işleri denetlemesi ile yapılır. Denetim firmaları, bir inşaat firmasının sadece tek bir işini denetleyebileceği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevlendirmesiyle birden fazla işini denetleyebilir. Ayrıca bir inşaat firmasının gerçekleştirdiği tüm işlerin bir yapı denetim firması denetiminde olduğunu da ekleyelim.

Yapı denetimi kademeli gerçekleşen bir işlemdir. İnşaat yapı denetim firması çalışanı inşaat mühendisleri, düzenli periyotlarla bir inşaat alanını ziyaret eder ve denetler. Yani denetleme bir kere inşaat bittikten sonra üstünkörü değil inşaatın her sürecinde detaylı bir şekilde yapılır. Bu sayede kişiler satın aldıkları veya kirada oturacakları binalara güvenle yerleşebilirler. Yapı denetimi, inşaat başlamasıyla başlayan bir süreçtir. Yapı denetiminde binaları temelinin usule uygun atılıp atılmadığının büyük önemi vardır. Depreme dayanıklı binaların yapımı, temelle doğrudan alakalı bir konudur. Temelin ihalede belirtildiği şekliyle atılıp atılmadığını kontrol eden yapı denetim firmaları daha sonraki süreçte binanın yapımında da düzenli ziyaretlerde bulunurlar. Kullanılan malzemeleri görür ve kontrol ederler. Bir anlamda binanın sağlamlığını da test etmiş olurlar.

İnşaat yapı denetiminin bu açılardan binaların sağlamlığını garanti etme konusunda oldukça faydalı olduklarını söyleyebiliriz. Şüphesiz herkes oturmak istediği binanın sağlam ve depreme dayanıklı olmasını tercih edecektir. İnşaat yapı denetim firmalarının bu açıdan kişilerin güvenliğini sağlayan firmalar olduğunu da söyleyebiliriz.

İnşaat Yapı Denetimde Kanun

İnşaat yapı denetimi yapabilmek için de belirli kriterler bulunmaktadır. 4708 numaralı kanun gereği, en az 12 yıl olmak üzere inşaat sektöründe çalışma yapmış kişi veya kurumlar yapı denetimci olarak başvuru yapabilirler. Yapı denetim zorunluluğu da yine kanunlarla belirlenmiş bir kriterdir. İnşaat yapı denetimini, inşaat yapan firmaların kanun gereği yaptırmaları gerekmektedir.

İnşaat Yapı Denetim Ücretleri

İnşaat yapı denetimi fiyatları, inşası yapılan alanının m2 büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Buna ek olarak her mühendis ve mimarın denetleyebileceği maksimim m2 sınırı da vardır. Bunun üzerinde denetleme yapamazlar. Bu nedenle eğer bir mühendis veya mimar sınırını aştıysa, o denetlemeye başka bir mühendis veya mimar devam eder. İnşaat sınıfı ve inşaat bitirme süresinin de denetleme ücretlerinde fiyatı değiştiren etkenler olarak karşımıza çıktıklarını söyleyebiliriz. İnşaat yapı denetim ücretleri internette bulunan hesaplama siteleri üzerinden hesabı yapılabilecek ücretlerdir.

Yapı Denetimi İçin Kimler Görev Alır?

Yapı denetimde mimar ve mühendisler görev almaktadır. Fakat her mimar ve mühendis bu görevi yerine getiremez. Belirli bir tecrübe aranır. Bu sektörde en az 12 yıllık bir tecrübeye sahip kişiler görev alabilirler. Görev almak için de yapı denetim komisyonuna başvuru yapmak ve yeterli görülmek gerekmektedir. Denetçi belgesi adı verilen bir belgeyi almaya hak kazanan mimar ve mühendisler yapı denetimci olarak çalışabilirler. Denetçi belgesi sürekli verilen bir belge değildir. 5 yıl süreyle verilir ve bu sürenin bitimiyle mühendislerin tekrardan belge için başvuru yapmaları gerekir. 5 yıllık sürenin bitiminin ardından mühendisler ve mimarlar inşaat yapı denetim sektöründe çalışamazlar.

Yapı Denetimcisinin Diğer Görevleri

Yapı denetimciler sadece yapılan binaları denetlemezler bunula birlikte projelerin yeterliliklerini de denetlerler. Eğer bir projede sorunlar varsa yapı denetimciler bu sorunları projeyi çizen mimari şirketlere bildirirler. Bu sayede ortaya daha kaliteli ve hatasız projelerin çıkmasının yolu da açılmış olur.

İnşaatta kullanılacak malzemelerin denetiminde de yapı denetimciler çalışırlar. Müteahhitlerin getirdiği demirler yapı denetimciler tarafından örnek alınması suretiyle labaratuarlarda da incelenirler. Sonuçların olumsuz çıkması halinde ise demirlerin değiştirilmesi gibi süreçler uygulanabilmektedir. Yapı denetimin insanların güvende yaşamaları için en iyi sektörlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Yapı Denetim Kanunları

Yapı denetim günümüzde inşaat süreçlerini denetleyen bir uygulamadır. Yapı denetim oldukça faydalı ve yerinde bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz. Eskiden Türkiye’de yapılan binaların denetlenmemesi sonucu pek çok can ve mal kaybının yaşandığını söyleyebiliriz. Yapı denetim sürecinde ise bu kayıpların önüne geçilmektedir.

Yapı denetim kanunları sayesinde binalar hemen hemen her adımda incelenirler. Yapı denetim kanunları gereği günümüzde her inşaatın yapı denetim firmaları tarafından incelenmesi gerekir. Bir inşaata başlayacak firma önce bir yapı denetim firmasına giderek projeyi sunar. Projenin yapı denetim firmasında geçmesi halinde ise inşaata başlanabilir.

Yapı denetim kanunları gereği, firmaların bizzat kendileri bir yapı denetim şirketine giderek başvurmalıdır ve aldıkları proje onayı belgesini belediyeye götürmelidir. Aksi takdirde firmalar inşaata başlayamazlar. Firmaların inşaata başlamasının ardından yapılacak denetlemeler ve usule uygunluk süreçleri de denetlenmesi gereken süreçlerdir. Yapı denetim kanunlar bu süreçleri de açık ve seçik bir şekilde anlatmaktadır. Yapı denetim kanunları ayrıca, yapı denetimi yapan firmalarla inşaatı gerçekleştiren firmaların usule uygun yapmadıkları noktalarda cezai işlemlerin de altını çizmektedir. Yapı denetim süresince en önemli kanunlar arasında bu kanunları göstermek mümkün. Yapı denetim sistemi başarılı bir şekilde kurulmuş bir sistemdir. Denetimde çalışan mühendis ve mimarlara 12 yıl mesleki tecrübe kriteri getiren bu yasalar sonucunda, yapı denetiminin güvenli ve sağlıklı bir şekilde işlediğini söyleyebiliriz.

Yapı Denetimde Önemli Kanunlar Nelerdir?

  1. Yapı denetiminin ilk kanunu, yapı denetiminin sınırlarını belirleyen kanundur. Bu kanun maddesinde, yapı denetiminin öneminden ve kanunun uygulama alanlarının hangileri olduğundan bahsedilmektedir. Bu kanun kapsamında bir binanın pek çok bölmesi de yapı denetimi içerisinde ele alınmaktadır. Örneğin taşıyıcı sistemlerin yapı denetim firmalarınca denetlenmesi zorunluluğu yapı denetim kanununun bu maddesi ile ortaya koyulur. Ayrıca, gerekli izin belgelerinden bahseden bu maddede, alınması gereken maddeler ve uyulması gereken prosedürlerden de bahsedilir.
  2. Yapı denetim kanunları ikinci maddesinde, yapı denetimi yapan kuruluşların görevlerini açıklamaktadır. Bu maddede yapı denetim kanunları, yapı denetim kurumunun yetki alanından ve denetlemesi gereken yapılardan bahseder. Yapı denetimi sürecinde, inşaata başlanan bir binanın tüm süreçlerde denetlenmesi gerekir. Ayrıca inşaata başlanacak binaların projeleri de yapı denetimi firmaları tarafından incelenir ve bu firmaların onayıyla inşaatlar başlar. Bu maddede yapı denetim firmalarının bu haklarının açıkça ortaya koyulduğunu söyleyebiliriz. Binaların temelleri ve kaba inşaatlarının tamamlanması süreçlerinde de yapı denetim firmaları, inşaat şirketlerini kontrol ederler. Yapı denetim firmalarında inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri ve mimarlar çalışırlar. Bu sayede bir binanın tümüyle incelenmesi ve yeterlilik raporlarının verilmesi söz konusudur. Bu maddede ayrıca laboratuvar sonuçlarının yapı denetimi firmalarınca denetlenmesi gerektiğini, yapının yapımı süresince gerekli ruhsatların yapı denetim firmasının kontrolünden geçmesi gerektiğini ve bunun gibi daha pek çok denetlemeye ilişkin ayrıntıyı ortaya koymaktadır.
  3. Bu maddede yapı denetim süresince yapı denetim firmalarının yapmaması gereken konulardan bahsedilmektedir. Maddede ayrıca yapı denetim firmalarının mesuliyetinden de bahsedilmektedir. Yapı denetim firmaları inşaat tamamlandıktan sonra garanti verirler. Bu noktadan sonra eğer binada ciddi veya küçük bir hasar oluşması durumunda mesuliyetin büyük bir kısmı yapı denetim firmalarındadır. Yapı denetim firmaları ince yapıda 2, kaba yapıda 15 yıl olmak üzere garanti vermektedirler. Bu noktada yapı denetim kanunları, sadece binanın temelinin depreme karşı dayanıklı olması için değil aynı zamanda, binanın dış yapısının da sağlam olması için kurgulanmışlardır. Yapı denetim kanunlarının bu açıdan oldukça detaylı ve güvenlik açısından standart belirleyici olduklarını söyleyebiliriz.
  4. Yapı denetim kanunları ayrıca yapı denetim alanında çalışan kurumların haklarını ve onların yapılarına ilişkin esasları da belirler. Bu firmalar bakanlığa bağlı çalışmakta ve bakanlık müfettişlerince denetlenmektedir. Bu noktada yapı denetim kanunlarının yapı denetim firmalarının işleyici hakkında da detaylar içerdiğini söylemek mümkün.
  5. Bu maddede yapı denetim hizmet sözleşmesi hakkında oluşturulmuş yapı denetim kanunları hakkında bilgi verilir. Hizmet sözleşmesi, ödemelerin nasıl yapılacağından fiyatlandırmalardan ve ödeme zamanlarından bahseden yapı denetim kanunları maddesidir. Yapı denetim sürecinde, yapı denetimi kurumuna başvuran şirketler, kurumla sözleşmeler imzalarlar. Bu noktada kurum ve inşaat yapacak olan şirket arasında denetleme ve ödeme hususları belirlenir. Genelde yasalar gereği ödemelerin belirli aralıklar oluşturulmuş çerçeveleri de bellidir. Ödemelerin düzenli bir şekilde yapılmaması halinde bu yasa, yapı denetim kurumuna inşaatı durdurma hakkı da tanımaktadır. Bu yasa ile ayrıca ödeme miktarlarının ne kadar olacağı, hangi parametrelere göre değiştiği ve ödenecek vergilerin miktarından da bahsedilmektedir.
  6. maddede yapı denetim sürecinde görevlendirilmiş, mühendislerin veya mimarların çalıştıkları kurumdan ayrılmaları durumunda izlenecek prosedürden bahsedilmektedir. Yapı denetim kanunları gereği firmadan ayrılan bir mühendisin en az 3 gün içerisinde yetkili Bakanlıkların kurumlarına bildirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı denetim şirketi ayrılan elemanın yerine yeni bir mühendis veya mimar atayamaz. Durumun bildirilmemesi halinde cezai işlemlerin başlatılması söz konusudur.

Yapı denetim sürecinde ortaya koyulan diğer maddelerin ise daha çok izin belgelerinin iptali ve ceza süreçlerine ilişkin yasalar olduklarını söyleyebiliriz. Yapı denetim sistemi bu yasaları ile günümüzde oldukça başarılı işleyen bir süreçtir. Firmalar yapı denetim firmalarına giderek projelerini teslim eder. Projelerin yeterli görülmesi durumunda imar izni verilir ve tüm imar süresince en önemli adımlarda firma denetlenir. Bu denetleme inşaatın her adımında gerçekleştirildiği için, inşaatı tamamlanan binaların depreme ve diğer etkilere karşı dirençsiz olması da söz konusu değildir.

Bu Kanunlar Bina Türlerine Göre Nasıl Farklılıklar Gösterir?

Bina tipine göre yapı denetim kanunları ciddi bir değişim göstermez. Bunula birlikte yasalarla uygulanan fiyat uygulamalarında değişimden bahsetmek mümkündür. Bina tipine göre kanunlar gereği, ödenecek tutarlarda ciddi değişimler meydana gelebilmektedir.

Ayrıca yapı denetim kanunları süresince uygulanan yasalar, bazı türde binalarda geçerli olmamaktadır. Geçerli olmayan bu binaların yapı denetim kanunu metninde bulunması da söz konusudur. Bu binaları normal inşaat şirketlerinin yaptığı yapıların haricinde binalar olduklarını söyleyebiliriz. Yapı denetimine ihtiyaç duyulmayan binaların kamuya ait yapı ve tesis binaları olduklarını söylemek mümkündür. İmar kanununun 26. ve 27. Maddelerinde belirtilen bu yasalar gereği yapı denetimi uygulanmaz.

Bunun haricinde yapı denetim kanunları hemen hemen tüm inşaat süreçlerinde geçerlidir. En küçük yapının bir arsaya yapılmasında dahi yapı denetiminden söz etmek mümkündür. Yapı denetiminde genel amacın ise binalar, apartmanlar veya insanların toplu halde bulunduğu diğer yerler olduklarını söyleyebiliriz.

Yapı denetimi günümüzde hem deprem kuşağında olan hem de olmayan bölgelerde kurtarıcı niteliktedir. Eskiden depremler ve erozyonlar gibi doğa olayları nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarının önüne bugün yapı denetim kanunları sayesinde geçmek mümkündür. Yapı denetimi sayesinde günümüzde tüm evlerin ve iş yerlerinin güvenle inşa edilmesi gelecekte de her türlü afete ve depreme dayanıklı evlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Yapı denetim kanunları düzenli olarak değiştirilen ve eksiklikleri de giderilen kanunlardır.

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre faaliyet gösteren Merkez ve İl Yapı Denetim Komisyonlarının, yapı denetim kuruluşlarının ve laboratuvarların kuruluş ve çalışmaları; yapı denetim kuruluşlarında ve laboratuvarlarda görev alacak denetçi mimar ve mühendisler ile diğer görevlilerde aranacak nitelikler; ilgili idare, proje müellifi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu ortaklarının görev ve sorumlulukları; yapı denetimi hizmet sözleşmesinin düzenlenmesi ve hizmet bedellerinin ödenmesi; yapılara sertifika verilmesi (Ek ibare:RG-22/8/2015-29453) yapı denetim kuruluşları ve laboratuvarlardan alınacak teminatın türü, tutarı, iadesi ile irat kaydedilmesine, idari yaptırımlara ve Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Daha Fazla Oku

Mimarlık Ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2017 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ

16/7/1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinin 3.2 maddesi gereğince, mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak 2017 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri, yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı dikkate alınarak; KDV hariç, genel giderler (%15) ile yüklenici kârı (%10) dâhil belirlenerek aşağıda gösterilmiştir.

Daha Fazla Oku

Kısaca Yapı Denetim

Yapı Denetim Nedir?

Yapı Denetim,adından da anlaşılacağı gibi yapıyı (yapılaşmayı) denetleyen; can ve mal emniyetini birinci planda tutan, çağdaş ölçü ve standartları içeren, kontrolsüz ve kalitesiz yapılaşmayı önleyen bir sistemdir.

Daha Fazla Oku

Yapı Denetim Nedir?

            Yapıların inşasında görev yapan yapı denetim kuruluşları başta beton olmak üzere tüm malzemelerin öngörülen standartlara uygunluğunu yetkili laboratuvarlar vasıtasıyla denetliyor, yapının inşası meslek alanına göre sorumlu teknik elemanlar gözetiminde gerçekleşirken projelerin birebir tatbiki sağlanıyor.

Daha Fazla Oku